Jaki piekarnik wybrać?
Lubisz potrawy pieczone, duszone, gotowane na parze? Jeżeli tak, to z pewnością do gustu przypadnie Ci piekarnik. Przygotujesz w nim chrupiącego kurczaka, pieczeń wołową, pizzę, lazanię, ryby i wiele innych smacznych dań.
Zanim jednak zdecydujesz się na zakup warto, abyś przejrzał podstawowe parametry oraz funkcje tych urządzeń, gdyż niekoniecznie będziesz potrzebował sprzętu o bardzo rozbudowanych możliwościach.
Spis treści
Typy
Rodzaj | Opis | Przykłady | ||
---|---|---|---|---|
Elektryczny | ||||
Standardowe O rozmiarach około: 60×60×55-60 cm (wys × szer × gł). Ciepło generowane jest za pomocą grzałek | Beko OIM 39600 XP | |||
Kompaktowe Mają mniejszą wysokość niż standardowe. Rozmiary około: 45×60×60 cm (wys × szer × gł). Dzielimy je na:
| Electrolux EOB6850AOX (parowy) | |||
Gazowe | Rzadko spotykane. Mogą być podłączone albo do butli gazowej, albo do gazu z sieci. Posiadają niewielką ilość funkcji. Ciepło powstaje od płomienia gazu | CANDY FLG 203 1X |
Na rynku istnieją także piekarniki o poszerzonej szerokości – do około 90 cm. Są one polecane do dużych kuchni lub punktów gastronomicznych.
Funkcje
Piekarniki dysponują wieloma dodatkowymi funkcjami. Zwykle znajdziemy ich od 5 do nawet ponad 15. Najpopularniejsze z nich, to:
- Autopilot (programy) - jedna z najbardziej przydatnych funkcji. Dzięki niej wystarczy jedynie wybrać rodzaj potrawy (pizza, kurczak, ryby itp.) oraz określić jej wagę, a urządzenie samo dopasuje czas pieczenie, temperaturę w komorze oraz sposób ogrzewania
- Grzałka dolna - pieczenie potraw, które powinny być chrupie od spodu, np. pizza
- Grzałka górna - dopiekanie produktów na górze (np. ser w zapiekance)
- Ogrzewanie góra-dół - opiekanie zarówno grzałką dolną jak i górną
- Mikrofale - dostępne w piekarnikach z funkcją kuchenek mikrofalowych. Mogą być stosowane niezależnie od grzałek piekarnika bądź razem z nimi – wszystko zależy od tego jaką potrawę przygotowujemy
- Pieczenie parowe - w piekarnikach parowych
- Podwójne pieczenie - pomocna funkcja jeżeli często przygotowujemy różne potrawy i to w dodatku takie, które wymagają różnych temperatur oraz różnego czasu przygotowywania
- Obrotowy rożen - dzięki niemu opieczemy mięso równomiernie ze wszystkich stron
- Termoobieg - specjalny wentylator rozprowadza ciepło równomiernie po całej komorze piekarnika. Pozwala to nie tylko upiec potrawę dokładnie ze wszystkich stron, ale także skraca sam proces przygotowywania
- Rozmrażanie - pozwala na szybkie rozmrażanie zamrożonych potraw. W procesie tym wykorzystywane jest jedynie powietrze wydmuchiwane przez wentylator. Dzięki temu jedzenie zachowuje swoje walory
- Termosonda - specjalna sonda wbija się w jedzenie i mierzy jej temperaturę. Jeżeli ta osiągnie wybraną wcześniej wartość, to piekarnik się wyłączy
- Szybkie nagrzewanie - komora piekarnika w bardzo krótkim czasie osiąga określoną temperaturę – nawet do 150°C w przeciągu 4 minut
- Opiekacz (grill) - upieczemy na nim wszystko to, co na tradycyjnym grillu, np. szaszłyki, kiełbasę itp.
Parametry
Parametr | Opis |
---|---|
Zakres temperatur | Może się on wahać od 30 do nawet 300 °C. Dobrze, aby zakres ten był możliwie jak największy. W niskich temperaturach można np. przygotowywać jogurty, suszyć owoce oraz grzyby, uzyskać wyrost ciasta drożdżowego itp. Z kolei temperatury bliżej maksymalnej granicy pozwolą nam na przygotowanie np. pizzy, pieczonego kurczaka lub chleba |
Prowadnice | Piekarniki dysponują kilkoma rodzajami prowadnic. Ich właściwy wybór pozwoli na bezpieczne oraz łatwe wsuwanie oraz wysuwanie potraw z oraz do komory:
|
Pojemność komory | Może wynosić od 40 do nawet 80 litrów. Tutaj nie koniecznie im więcej, tym lepiej. Otóż wiele zależy od tego na ile osób będziemy przygotowywać potrawy. Dla 3 – 4 osobowej rodziny wystarczająca będzie pojemność między 50, a 60 litrów |
Moc przyłączeniowa | Każdy dom (mieszkanie) posiada tzw. moc przyłączeniową określaną w kW. Dla mieszkań jest to około 5 kW, a dla domów jednorodzinnych od kilkunastu do kilkudziesięciu kW. Do czego jest nam ta wiedza potrzebna? Otóż piekarniki są urządzeniami pobierającymi dużą ilość energii elektrycznej – nawet około 3 kW. Czasami moc przyłączeniowa może być zbyt mała, aby podłączyć dany piekarnik (w domu są przecież także inne urządzenia pobierające energię elektryczną). Dlatego przed zakupem należy to sprawdzić. Ponadto istnieją piekarniki, które korzystają z prądu trójfazowego, a w nie każdym domu jest on dostępny. Wtedy musimy wybrać piekarniki zasilany prądem jednofazowym (230 V) |
Klasa energetyczna
Jak każde urządzenie AGD tak i piekarnik ma przyporządkowaną określoną klasę energetyczną. Piekarniki zaklasyfikowane są do jednej z 7 następujących klas: A+++, A++, A+, A, B, C oraz D, gdzie klasa A+++ jest najbardziej efektywna, z kolei D najmniej.
Jak można zauważyć powyżej piekarnik np. z klasą A+++ jest około dwukrotnie bardziej energooszczędny niż piekarnik w klasie A.
Zabezpieczenia
Piekarniki posiadają różnego rodzaju zabezpieczenia, które chronią przede wszystkim przed oparzeniem:
- Blokada drzwi piekarnika: podczas pieczenia drzwi piekarnika są zablokowane
- Zimne drzwi: wiele warstw szkła sprawia, że zewnętrzna warstwa nagrzewa się w minimalnym stopniu
- Automatyczny wyłącznik: wyłączanie piekarnika podczas otwierania drzwiczek bądź po upływie pewnego czasu
- Podświetlane wnętrze: podczas pracy wnętrze komory piekarnika jest podświetlone
- Zabezpieczenie przeciwwypływowe: mechanizm stosowany w piekarnikach gazowych. Jeżeli przypadkowo płomień gazu zostanie zalany, to dopływ gazu zostanie odcięty
Sterowanie
Piekarnik może być sterowany mechaniczne lub elektronicznie. Pierwszy wariant pozwala nie ograniczoną konfigurację. Zwykle możemy jedynie wybrać temperaturę, czas pracy piekarnika (jeżeli dostępny jest minutnik) oraz rodzaj podgrzewania.
Sterowanie elektroniczne na podstawie Samsung NV75J7570RS
Z kolei sterowanie elektroniczne oferuje zwykle dużo bogatsze ustawienia – możemy wybrać konkretny program, wagę potrawy, czas pracy, a także jedną z kilkunastu funkcji. Podstawowe parametry parametry pokazywane są na wyświetlaczu LCD.
Czyszczenie
Podczas przygotowywania potraw wewnątrz komory powstają różnego rodzaju zanieczyszczenia – plamy tłuszczu, resztki jedzenia itd. Dlatego zanim kupimy urządzenie warto zapoznać się z tym jakimi metodami możemy czyścić komorę.
Sposób | Opis |
---|---|
Emalia łatwoczyszcząca | Powierzchnia komory pokryta jest emalią, która łatwo się czyści |
Wyjmowane drzwi | Możliwość zdemontowania drzwi w celu łatwiejszego ich umycia |
Pyroliza | Jest to rodzaj programu, który rozgrzewa wnętrze komory do temperatury bliskiej 500 °C. Powoduje to wypalenie wszystkich resztek jedzenia do zwęglonych drobinek. Można je wtedy w bardzo prosty sposób zetrzeć np. za pomocą szmatki |
Panele katalityczne | Mechanizm przypominający pyrolizę. Jednak tutaj czyszczenie odbywa się już podczas samego pieczenia, a powstałe wtedy drobinki pochłaniane są przez wkłady katalityczne znajdujące się wewnątrz komory (zwykle na bocznych ściankach) |
Programy parowe | Wytwarzana para zwilża wnętrze komory dzięki czemu jest ona łatwiejsza w czyszczeniu |
Opinie o produktach
w końcu w jednym miejscu zebrane główne funkcje piekarników.
Miotam się ciągle pomiędzy dwoma Whirpool a Samsung.
Jeden przyciąga wyglądem, a drugi funkcjami.
Pomogliście mi wybrać.
Dziękuję