Jaki toster wybrać?
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez chrupiących, zarumienionych grzanek. Ten sposób przyrządzania chleba cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych, a ostatnio także Polscy mają coraz większy apetyt na tosty. Dlatego na rynku znajdziemy sprzęt dostosowany dla nawet najwybredniejszych konsumentów.
Jednak tak duża gama urządzeń może wprawić w zakłopotanie niejednego kupującego. Dlatego zachęcam do zapoznania się z podstawowymi parametrami oraz możliwościami tosterów (opiekaczy).
Spis treści
Wielkość
Wielkość tostera odnosi się do ilości grzanek jakie możemy przygotować w tym samym czasie. W praktyce jest to po prostu ilość otworów, w których umieszczamy chleb:
- Jeden: przystosowane do pieczenia jednego kawałka chleba, jednak niektóre modele są specjalnie wydłużone, aby pomieść także dwie mniejsze kromki. Tego typu tosterów jest niewiele na rynku – kilkanaście urządzeń
- Dwa: modele z dwoma otworami zdecydowanie dominują na rynku. Szczeliny mogą być krótkie i mieścić niewielkie kawałki chleba bądź długie i wtedy włożymy nawet dwie mniejsze kromki do każdego otworu
- Cztery: nie są zbyt popularne, chociaż obecnie dostępnych jest około 30 modeli tego typu na rynku. Ich wielkość sprawia, iż polecane są do domów, w których tosty cieszą się dużą popularności. Mają zwykle spore gabaryty
Wyposażenie
Podstawowym zadaniem tostera jest przyrządzanie chrupiących grzanek. Jednak niektóre modele posiadają kilka dodatków, które albo usprawniają codzienną eksploatację, albo rozszerzają możliwości urządzenia.
Ruszt (grill)
Niektóre opiekacze wyposaża się w ruszt, który umieszcza się tuż nad otworami, do których wkładamy chleb. Do czego może się on nam przydać? Otóż możemy na nim położyć np. rogaliki lub bułki i je podgrzać (zmiękczyć). Co ciekawe używanie grilla nie koliduje z przygotowywaniem tostów.
Toster z rusztem Bosch TAT6313
Tacka na okruchy
Zwykle jest to standardowe wyposażenie każdego tostera, jednak nie zawsze, więc warto sprawdzić. Dlaczego jest to takie ważne? Przygotowywanie tostów nierozerwalnie związane jest z powstawaniem dużej ilości okruchów. Dlatego opiekacze wyposaża się w specjalne, wysuwane tacki, w których ląduję drobinki chleba. Dzięki takiemu rozwiązaniu czyszczenie opiekacza jest zdecydowanie łatwiejsze.
Tacka na okruchy na podstawie Bosch TAT8613
Funkcje
W dzisiejszych czasach nawet „zwykły toster” może być urządzeniem niezwykle rozbudowanym. W tabeli poniżej dowiesz się jakimi funkcjami może on dysponować.
Funkcja | Opis |
---|---|
Regulator czasowy (timer) | Możemy ustawić czas pracy urządzenia, np. na 3 minuty. Zwykle po jego upływie usłyszymy charakterystyczny dźwięk |
Unoszenie tostów | Nie wyłączając urządzenia możemy sprawdzić czy tosty mają już pożądany przez nas wygląd |
Opiekanie na jednej stronie | Nazwa tej funkcji wyjaśnia wszystko – możemy przypiec tosta tylko na jednej stronie |
Poziomy opiekania | Zwykle za pomocą pokrętła możemy wybrać jeden z kilku, np. 5 poziomów mocy. Dzięki temu przygotowywane tosty mogą być tylko lekko gorące, słabo lub średnio przypieczone bądź wręcz przypalone – wszystko zależy od naszego gustu |
Centrowanie chleba | Jeżeli umieścimy pieczywo w otworach w niewłaściwej pozycji, to urządzenie to skoryguje |
Wyrzucanie tostów | Tosty wysuną się z otworów, gdy będą już gotowe. Zwykle robi się to ręcznie za pomocą specjalnego suwaka |
Wyłączanie przy zablokowaniu | Jeżeli dojdzie do zablokowania tostów, to urządzenie przerwie swoją pracę |
Rozmrażanie | Funkcja pozwalająca na rozmrażanie pieczywa |
Pamięć | Możemy zapisać określoną konfigurację urządzenia w jego pamięci |
Ekran LCD | Opcja dostępna w modelach z wyższej półki cenowej. Na wyświetlaczu zobaczymy m.in. czas jaki pozostał do przygotowania grzanek, temperaturę oraz wybrane ustawienia |
Moc
Moc mierzona jest w Watach. Na co wypływa ten parametr? Otóż na szybkość przygotowywania tostów – wraz ze wzrostem mocy pieczywo szybciej się spiecze. Jednak trzeba się liczyć z większym zużyciem prądu.
Na rynku dominują urządzenia o mocach w przedziale 850 – 1 000 Wat . Zapłacimy za nie od 40 do 850 zł
Wykonanie
Opiekacz może być wykonany z różnych materiałów. Jedne będą bardziej trwałe, inne mniej:
- Stal nierdzewna - są masywne oraz odporne na uszkodzenia. Dodatkowo są łatwe w utrzymaniu czystości
- Tworzywo sztuczne - mniej odporne na zniszczenie niż stal nierdzewna. Przy upadku z wysokości obudowa może pęknąć. Jednak przy właściwej eksploatacji urządzenie będzie nam służyć przez długie lata
- Aluminium - ma zbliżone właściwości do stali szlachetnej. Jest jednak od niej lżejsze, ale mniej odporne na uszkodzenia
Sterowanie
Tostery wyposaża się zwykle w 4 podstawowe przyciski: podgrzewanie, rozmrażanie, regulację mocy oraz STOP.
Niektóre modele posiadają także wbudowany wskaźnik temperatury.
Dodatkowe informacje
Kupując toster warto także zwrócić uwagę na następujące rzeczy:
- Szczeliny na tosty - mogą mieć różne szerokości. Wąskie sprawdzą się w przypadku chleba tostowego. Jednak grube kromki zwykłego chleba się nie zmieszczą, chyba że kupimy sprzęt z szerszymi bądź regulowanymi szerokościami otworów
- Zabezpieczenia - opiekacz powinien być wyposażony w różnego rodzaju zabezpieczenia, które np. będą chronić przed przegrzaniem. Istotną kwestią jest także odpowiednie ogumowanie nóżek, dzięki czemu urządzenie nie będzie się ślizgać po blacie
- Dodatkowe funkcje - pewną ciekawostką są tostery, które pozwalają gotować lub smażyć jajka, a także przygotowywać gofry
Opinie o produktach