10 programów użytkownika, BakingPro System, Funkcja WIFI, Możliwość komunikacji za pomocą smartfonu lub tabletu, Równomierne pieczenie, Szyba refleksyjna, dwadzieścia pięć automatycznych programów, przepisy pokazywane na drzwiach
czterdzieści programów automatycznych, funkcja Pro Roasting, ochrona przed włączeniem programatora przez dzieci, podział piekarnika na 2 części (Dual Cook), steam clean, wyświetlacz LCD
10 programów automatycznych, Soft Close - miękkie domykanie drzwi, automatyczny system czyszczenia piekarnika ecoClean, oświetlenie za pomocą halogenów, termoobieg 3D, wyświetlacz LCD
*Uwaga: powyższe zestawienia tworzone są w oparciu o popularność produktów w porównywarkach cen (większa popularność, wyższa pozycja).
Porady przed zakupem (znacznie parametrów)
Wielkość komory: najmniejsze piekarniki dysponują komorami o pojemności około 20 litrów. Ich zastosowanie jest bardzo ograniczone. Większość modeli oferowanych na rynku posiada pojemność od 60 do 80 litrów.
Grill elektryczny: funkcja grilla pozwala na uzyskanie dań zapieczonych (chrupiące na powierzchni) i jednocześnie upieczonych w środku. Grill powinien być stosowany tylko dla określonych potraw oraz przez ściśle określony czas. W przeciwnym razie przygotowywana potrawa będzie zbyt twarda i spieczona.
Obrotowy rożen: niektóre modele posiadają wbudowany rożen obrotowy.
Moc przyłącza: to maksymalna moc jaką urządzenie jest w stanie pobrać z sieci elektrycznej (grzałki dolna, górna, termoobieg itp.). Z jednej strony większa moc, to wyższe rachunki za prąd. Dla przykładu jeżeli urządzenie o mocy 3000 Wat działa przez 2 godz., to przy średniej stawce 60 groszy za kWh, zapłacimy 3 kW x 0,60 zł x 2 godz. = 3,60 zł. Urządzenie o mocy 1500 W, to o połowę mniejsze koszty. Jednak z drugiej strony słabszy piekarnik wolniej się nagrzewa, co dla wielu może być sporym minusem. Na rynku dominują modele od 2000 do 3000 Wat - również w prezentowanym rankingu tego typu urządzenia pojawiają się najczęściej.
Dostępne funkcje: to po prostu ilość dostępnych sposobów pieczenia. Możemy tutaj wymienić: rozmrażanie, pieczenie z termoobiegiem i grzałką, pieczenie przy użyciu obu grzałek, szybkie grzanie, mały grill, duży grill, grill z wentylatorem, rożen obrotowy, mikrofale itp. Im więcej funkcji tym oczywiście lepiej, gdyż jesteśmy w stanie przygotowywać bardziej urozmaicone dania.
Klasa energetyczna: dla piekarników obowiązuje 7 klas energetycznych od A+++ do D, przy czym obecnie produkowane są tylko urządzenia w klasach B, A, A+, A++ oraz A+++. Im wyższa klasa (najwyższa A+++), tym piekarnik zużywa mniej energii elektrycznej. W sprzedaży dominują modele w klasach A oraz A+ (również w tym rankingu jest ich najwięcej).
Rodzaj sterowania: mamy do wyboru sterowanie mechaniczne (przyciski, pokrętła), elektroniczne (przyciski oraz wyświetlacz LCD) oraz sensorowe (wariant sterowania elektronicznego, gdzie zamiast przycisków są czujniki reagujące na dotyk). Nadal najpopularniejsze są piekarniki sterowane mechanicznie. Trochę mniejszym zainteresowaniem cieszą się modele ze sterowaniem sensorowym. Urządzeń ze sterowaniem typowo elektronicznym jest najmniej.
Termosonda: jest to specjalny przyrząd, który umieszczamy wewnątrz przygotowywanej potrawy, gdzie kontroluje on jej temperaturę.
Termoobieg: to gorący strumień powietrza, który wprawiany jest w ruch za pomocą zamontowanych w piekarniku wentylatorów. Dzięki temu rozwiązaniu w całej komorze temperatura jest taka sama. Pozwala to na obniżenie kosztów eksploatacji nawet o kilkanaście procent.
Czyszczenie: większość oferowanych w sprzedaży modeli posiada funkcję autoczyszczenia. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest tutaj czyszczenie pyrolityczne (pyroliza). Polega ono na rozgrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury (około 500°C) oraz wypaleniu na popiół wszelkich pozostałości. Po tym zabiegu należy jedynie usunąć zwęglone resztki. Podobnym do pyrolizy rozwiązaniem jest tzw. czyszczenie katalityczne. Tutaj jednak piekarnik nagrzewany jest do nieco niższej temperatury - około 350°C. Ta metoda czyszczenia wymaga jednak specjalnych wkładów i jest nieco mniej dokładna niż pyroliza.
Popularne jest także czyszczenie parowe. Poza tym niektórzy producenci stosują własne rozwiązania.
Kolor obudowy: dominują obudowy w kolorze stalowym (inox) oraz czarnym. Mniej popularne są kolory białe oraz beżowe. Istnieją także pojedyncze modele w kolorach beżowych, antracytowych, grafitowych oraz szarych.
Opinie o produktach
-3[3]
luby
2 lata temu
Najnowsze piekarniki mają tyle funkcji i możliwości, że nie potrzebna nam będzie mikrofala, grill a nawet parowar, a przynajmniej tak widać w opisach, tylko jak się to w praktyce sprawdza? Czy takie combo rzeczywiście spełnia swoje zadania? W przyszłym miesiącu będziemy wymieniać piekarnik, pasowałoby też to samo zrobić z mikrofalą, bo kupowaliśmy wszystko razem jakieś 10 lat temu i teraz nie wiem czy takie połączenie ma rację bytu? Czy wykorzystywanie tych dodatkowych funkcji jest łatwe, intuicyjne i proste jak gdyby były one oddzielnie zamontowane? Druga sprawa to podział komór. Też widzę, że w sprzedaży są urządzenia tzw. dwustrefowe, które podzielone są separatorem i w jednej można piec potrawę X, a w drugiej potrawę Y. Oczywiście dla jednej i drugiej można rzekomo ustawić inny czas i temperaturę, co byłoby bardzo pomocne w przypadku przygotowywania posiłków składających się z kilku dań. A jak jest z pieczeniem parowym? Czy uzyskam takie efekty jak w przypadku dedykowanego urządzenia? Przepraszam, że może tak bardzo drążę, ale z takim zaawansowanym piekarnikiem idzie również cena i niby się ucieszę, że kupiłem coś dobrego, z wieloma różnymi funkcjami, które teoretycznie zastąpią mi kilka urządzeń, a w praktyce może się okazać, że i tak będę musiał kupić je oddzielnie i znów wydam pieniądze. Gdyby pojawił się tutaj ktoś, kto ma taki rozbudowany model i zechciałby się podzielić swoimi uwagi, to byłbym mu niezmiernie wdzięczny, bo nie chcę pytać w sklepie, bo z pewnością będą zachwalać, że wszystko będzie działać idealnie, żeby tylko sprzedać.
Odpowiedz
-3[3]
irena
2 lata temu
Jeżeli chodzi o pieczenie z parą, to jak najbardziej jest to dobre rozwiązanie i się przydaje. Natomiast mam w piekarniku funkcję grilla i mikrofal, ale nie korzystałam z nich nigdy, tzn. próbowałam z tego drugiego, ale za każdym razem otwieraj, wkładaj, myj... zbyt kłopotliwe jak dla mnie.
Odpowiedz
-1[5]
lucyn
2 lata temu
Jesteśmy na etapie remontu kuchni i przy tej okazji chcielibyśmy także wymienić piekarnik. Obecnie mamy taki wolnostojący z podstawowymi funkcji, który był kupiony około 10 lat temu. Teraz wymieniamy także meble i piekarnik musi być już zabudowany. Tylko czy to są standardowe rozmiary, czy muszę najpierw wybrać konkretny model, a dopiero potem przekazać wymiary do zakładu stolarskiego, gdzie będą nam robić meble? Bo właśnie zaczęłam szukać jakiegoś modelu i tak wpadło mi do głowy, że mogą być problemy z wymiarem. Jednak pomijając to i przechodząc do sedna - jaki według was byłby najlepszy piekarnik w cenie około 2 tyś. zł? Ma mieć oczywiście wszystkie oferowane obecnie udogodnienia, tzn. termoobieg, sondę, duży czytelny wyświetlacz oraz jak największą ilość programów, które można wybierać w zależności od rodzaju jedzenia. Komora piekarnika musi być jak największa, gdyż zdarza mi się piec naprawdę duże rzeczy. Co do koloru to ma to być inox, czyli taki srebrny, gdyż pozostały sprzęt w naszej kuchni również jest w takim kolorze. Dodam jeszcze, że w mieszkaniu mamy dostęp tylko do jednej fazy, czyli musi być zasilanie 230 V. Obowiązkowy jest także grill elektryczny, bo bardzo lubimy jedzenie grillowane.
Odpowiedz
-3[3]
sebko
2 lata temu
Bosch HBG5370B0 lub Electrolux EOE7C31X
Odpowiedz
-1[5]
Sylwia
5 lat temu
Dzień dobry. Serdecznie proszę o polecenie mi urządzenia w kwocie nie większej niż 1000 zł, żebym mogła wykorzystywać je przede wszystkim do pieczenia ciast, ewentualnie jakiegoś kurczaka itp. Nie potrzebuję zaawansowanych funkcji - wystarczy że będzie tylko termoobieg. Z góry dziękuję.
Odpowiedz
-1[9]
Jarek
6 lat temu
Cześć. Poszukuję niedrogiego piekarnika, który będzie miał rożen. Komora powinna być na tyle duża, aby można było w niej upiec indyka / lub inny tej wielkości drób. Oczywiście reszta standardowa. Cena jaka by mi odpowiadała to maksymalnie 1000 zł. Kolor inox. Oczywiście piekarnik będzie w zabudowie, chociaż jak tak patrzę, to chyba innych już nie ma. Reszta funkcji standardowa (wyświetlacz LCD, sterowanie elektroniczne).
Odpowiedz
0[26]
Pawel
7 lat temu
Witam. Poszukuje piekarnika do zabudowy. Oglądałem kilka modeli i wpadł mi w oko model AKZM 8480 NB MARKI WHIRPOOL cena 1999 zł. Cena dość wysoka, ale ma wszystko czego potrzebuję. Czy możecie polecić jakiś zbliżony parametrami model innego producenta oraz która firma jest liderem sprzedaży i zna się na produkcji? Która z marek na rynku robi piekarniki najdłużej a co za tym idzie ma w tym doświadczenie? Nie wiem czy wydać 2 tyś. i mieć model z bajerami czy kupić jakiś do 1200-1500 zł a za kolejne 2 -3 lata kupić nowszy? Czarna magia. ;) Mam wrażenie ze w sieciówkach sprzedawane są te które pan sprzedawca chce sprzedać bo ma z nich (czytaj producent oferuje najwyższą prowizję dla polecającego). Dziękuje za każdą radę.
Odpowiedz
-1[11]
luu
8 lat temu
Czy te piekarniki w rankingu można wykorzystywać również do zabudowy? Czy to są jakieś specjalne modele? Pytam ponieważ raz jest napisane, że do zabudowy, a innym razem nie, a jak tak patrzeć to chyba niczym one się od siebie nie różnią. Czy mam rację? Może mi ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
A już korzystając z okazji, to polećcie mi jakiś godny uwagi model do 1000 zł. Z góry dzięki.
Odpowiedz
-3[11]
Maci
9 lat temu
Lepiej kupić kuchenkę z płytą i piekarnikiem w komplecie czy oddzielnie? Jak lepiej się opłaca? Co jest bardziej praktyczne? Czekam na odpowiedź.
Odpowiedz
0[14]
Edyta
10 lat temu
Ja gorąco polecam Beko OIM 24500 W kupiłam ją 3 lata temu i jestem bardzo zadowolona. Super piecze ciasta, mięsa i wszystko co się chce. Nadmienię ze dużo piekę, tak że nie jest tylko meblem ozdobnym w mojej kuchni. Ponownie kupiłabym ten model. Polecam
Odpowiedz
0[10]
Marta
11 lat temu
A nie lepiej opłaca się kupić kuchenkę już z piekarnikiem niż oddzielnie jedno i drugie? Jest przede wszystkim taniej i zajmuje mniej miejsca.
Odpowiedz
+1[9]
DeDua
11 lat temu
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. W podstawowych zastosowaniach taki wbudowany z pewnością się sprawdzi, jednak jeżeli myślisz o trochę bardziej wyrafinowanych wykorzystaniach to tylko sam piekarnik.
Odpowiedz
-2[6]
Janko
6 lat temu
Dedykowane mają zwykle dużo więcej funkcji niż kuchenki. To samo tyczy się płyt. Razem wychodzi taniej, więc jak ktoś nie ma dużych wymagań to może kupić coś takiego, będzie uniwersalnie. Ja jednak stawiam na zakup każdego z tych urządzeń oddzielnie. Tak mam teraz w kuchni i jestem zadowolony. Poza tym można sobie lepiej wszystko rozplanować. Ja np. piekarnik mam tak wyżej (ponad metr nad podłogą). Nie mógłbym tak zaaranżować kuchni, gdybym miał jeszcze wyżej palniki. Ale jak kto woli.
Odpowiedz
Dodaj opinię do rankingu
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pokaż więcej...
Zgadzam się na zapisywanie Cookie (możesz również nacisnąć "Krzyżyk", aby wyrazić zgodę):
Opinie o produktach
A już korzystając z okazji, to polećcie mi jakiś godny uwagi model do 1000 zł. Z góry dzięki.