Jaki parowar kupić?
Pewnie słyszałeś, że smażenie lub gotowanie na głębokim tłuszczu nie jest najzdrowszą metodą przyrządzania posiłków. Okazje się także, iż nawet duszenie oraz zwykłe gotowanie potraw też można zastąpić czymś bardziej korzystnym dla naszego zdrowia.
Ostatnio coraz większą popularność zyskuje gotowanie na parze. Wbrew pozorom metoda ta jest stosunkowo szybka, bezpieczna oraz co szczególnie istotne – nie niszczy cennych składników pokarmowych (zwłaszcza chodzi tutaj o witaminy i minerały).
Spis treści
Gotowanie
Gotowanie w wodzie pozwala zachować od 40 do 75% witamin. Z kolei gotując na parze zachowamy ich aż 90%. Warto pamiętać, iż witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) są z natury bardziej odporne na gotowanie niż te rozpuszczalne w wodzie (C i witaminy z grupy B). Dla przykładu straty witaminy E podczas tradycyjnego gotowania wynoszą około 10%, a witaminy C nawet 80%. Ponadto dużo bardziej odporne na gotowanie oraz obróbkę termiczną są warzywa korzeniowe. Z kolei liściaste bardzo szybko tracą witaminy podczas gotowania.
Należy ponadto zauważyć, że sam fakt tego, iż produkty nie są zanurzone w wodzie pozwala zachować cenne minerały (nie są wypłukiwane przez wodę). Potrawy gotowane na parze wbrew opinii bardzo dobrze smakują i praktycznie nie trzeba ich solić – za to warto dodawać do nich dużą ilość ziół.
Produkt | Gotowane w wodzie [min] | Gotowane na parze [min] |
---|---|---|
Buraki | 30 - 60 | 40 - 60 |
Brokuły | 4 - 6 | 5 - 6 |
Kapusta | 5 - 10 | 5 - 8 |
Marchewka | 5 - 10 | 4 - 5 |
Fasola | 6 - 8 | 5 - 8 |
Papryka | 2 - 4 | 2 - 3 |
Ziemniaki | 15 - 20 | 10 - 12 |
Gotować na parze można bardzo wiele różnorodnych produktów, na przykład: ryż, kaszę, mięso, ryby, warzywa oraz owoce. W tabeli powyżej możesz zapoznać się z zestawieniem przybliżonego czasu gotowania tradycyjnego oraz na parze dla kilku wybranych produktów.
Działanie
Parowar jest urządzeniem o stosunkowo prostej budowie. Na samym dole znajduje się zbiornik na wodę, który napełniamy do maksimum (o poziomie informuje nas podziałka). Ważne, aby wodę można było uzupełniać w trakcie gotowania (wlew w formie lejka z boku obudowy), chociaż zwykle nie ma takiej konieczności, chyba że gotujemy mięsa wymagające dłuższego gotowania.
Wyżej umieszczone są pojemniki na jedzenie. Ich dna przyjmują formę sitka – umożliwia to swobodne przechodzenie pary do wyższych pojemników. Dodatkowo w dnie mogą być wyprofilowane otwory do układania jajek (pamiętajmy o wcześniejszym nakłuciu jajek od spodu). Dna są zwykle wyjmowane co ułatwia ich czyszczenie. W zależności od modelu możemy spotkać różną ilość komór (pojemników) – od 1 do 4. Całość zabezpieczona jest pokrywką.
Parowar Morphy Richards 48780 (komory poziomo)
Komory zwykle umieszcza się pionowo – jedna na drugiej. Jednak w niektórych modelach są one ułożone poziomo obok siebie. Dzięki takiemu rozwiązaniu zapachy potraw się nawzajem nie przenikają. Dodatkowo w zestawach często dołączone są mniejsze pojemniki, w których umieszczamy produkty sypkie, np. ryż lub kaszę. Tak napełniony pojemnik umieszczamy w komorze.
Funkcje i możliwości
W tańszych modelach parowarów dostępny jest jedynie przycisk power oraz timer (minutnik) w postaci pokrętła. W droższych modelach mamy do dyspozycji sterowanie elektroniczne z wyświetlaczem LCD. Takie modele posiadają dodatkowo dużo bardziej rozbudowane możliwości. Dla przykładu nie musimy się zastanawiać jak długi powinien być przygotowywany dany produkt, bo wystarczy tylko wybrać go z listy, a czas dobierze już samo urządzenie – jest to tzw. automatyczny timer.
Sterowanie elektroniczne z LCD kontra mechaniczne (pokrętłem)
Niektóre potrawy, np. owoce morza wymagają mniejszej temperatury. Dlatego niektóre modele wyposaża się w funkcję delikatnej pary (Gentle Steam ). Po jej uruchomieniu woda w zbiorniku będzie podgrzewana jedynie do 80ºC.
Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest funkcja przyspieszonego startu (Turbo Start, Vitamin+. Działa ona w ten sposób, iż urządzenie bardzo szybko doprowadza do wrzenia wodę po czym zmniejsza moc na tyle, aby jedynie podtrzymać parowanie. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzamy energię, a także zachowujemy większą ilość witamin oraz minerałów w przyrządzanych potrawach.
Czasami zdarza się, iż posiłek przygotowaliśmy za wcześnie. W takich sytuacjach idealnie sprawdzi się urządzenie z funkcją podtrzymywania ciepła.
Dodatki
Zioła niekoniecznie musimy sypać bezpośrednio na jedzenie. Niektóre modele wyposażone są w tzw. aromatyzer. Jest to niewielkie zagłębienie w podstawce, do którego sypiemy ulubione zioła. Ich zapach roznosi się wraz z parą po poszczególnych piętrach parowaru.
Aromatyzer w Philips HD9120/00
W zestawie z parowarem często dołączane są pojemniki o różnych rozmiarach – przeważnie jest to duży pojemnik na sypkie produkty. Jednak czasami znajdziemy także niewielkie kubeczki idealnie nadające się do przygotowania mniejszych porcji jedzenia.
Ponadto dobrze, aby urządzenie dało się łatwo złożyć, dzięki czemu nie będzie zajmować dużo miejsca, gdy nie będzie używane. Przydatny będzie także schowek na kabel.
Parametry
Pojemność oraz ilość pojemników
Na rynku najwięcej jest urządzeń z trzema pojemnikami. Ma to swoje uzasadnienie. Gotując np. danie główne będziemy potrzebować jednego pojemnika na ziemniaki (makaron, ryż), drugiego na mięso (lub jego ekwiwalent) oraz trzeciego na sałatkę. Co prawda niektóre parowary posiadają specjalne przegródki, które pozwalają w jednym pojemniku ugotować dwa lub nawet trzy produkty, jednak nie przygotujemy w ten sposób dania dla większej ilości osób.
Moc
Dostępne na rynku urządzenia dysponują mocą od 300 do nawet 2 300 W. Moc jest skorelowana z pojemnością (zwykle większa pojemność, to większa moc). Należy pamiętać, iż w przypadku tej samej pojemności urządzenie o większej mocy szybciej zagotuje wodę i tym samym wytworzy parę.
Dla parowarów z trzema komorami minimalna moc to około 800 Wat. Sugerowana 1 200 i więcej.
Gotujemy na parze
Poniżej możesz sprawdzić jak w praktyce wygląda gotowanie z wykorzystaniem parowaru.
Opinie o produktach