Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Logo strony Strefa Zakupowa
Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jaki nóż elektryczny wybrać?

Kiedyś spotkałem się z informacją, iż statystyczny człowiek spędza około 2 lat swojego życia w kuchni, gotując oraz przyrządzając różnego rodzaju posiłki. To całkiem dużo czasu. Dlatego kupujemy coraz to nowocześniejsze oraz bardziej zaawansowane urządzenia, aby praca w kuchni była łatwiejsza oraz przyjemniejsza.

Jednym z takich urządzeń jest nóż elektryczny, który przyda się każdej pani domu. Jego możliwości oraz zastosowania nie ograniczają się bynajmniej tylko do krojenia chleba, a są dużo szersza. W artykule poniżej dowiesz się właśnie do czego możesz wykorzystać nóż elektryczny, na jakie parametry zwrócić uwagę oraz … czy w każdym domu przydaje się takie urządzenie.

Co możemy kroić?

Nóż elektryczny możemy wykorzystywać do krojenia przeróżnych produktów. Co już konkretnie to zależy w dużej mierze od danego modelu noża. Zwykle jednak wraz z urządzeniem dostaniemy 3 ostrza i to właśnie w zależności od tego, które z nich wybierzemy, będziemy mogli kroić inne produkty:

  • Gładkie ostrze: kroimy nim miękkie warzywa i owoce (zarówno te gotowane, jak i surowe), np. pomidory, ogórki, papryka, jabłka, a także jajka gotowane
  • Ostrze z małymi ząbkami: idealne do krojenia chleba, twardszych warzyw i owoców, np. kapusty, buraków. Tego typu ostrze poradzi sobie także z gotowanym lub pieczonym mięsem
  • Ostrze z dużymi ząbkami: przeznaczone do najtwardszych produktów. Bez problemu pokroimy za jego pomocą surowe mięso i to nawet lekko zamrożone
3 rodzaje ostrzy dla noża elektrycznych

3 rodzaje ostrzy dla noża elektrycznego

Należy dodać, iż noże elektryczne pozwalają na bardzo precyzyjne krojenie. Nóż podczas krojenia praktycznie nie drży, a jedynie ostrze wykonuje delikatne ruchy do przodu i do tyłu.

Parametry i funkcje

Najważniejszym parametrem elektrycznego noża kuchennego jest jego moc. Zwykle oscyluje ona w okolicach 100 Wat. Jednak możemy spotkać także modele, których moc dochodzi do 200 Wat. Jako, że im większa moc, tym urządzenie jest wstanie pracować dłużej i poradzi sobie przy tym z twardszymi produktami, to wyższe moce zalecane są do różnego rodzaju punktów gastronomicznych, restauracji czy stołówek. W domu w zupełności wystarczy nam urządzenie o mocy około 100 Wat.

Z nożem elektrycznym należy się obchodzić ostrożnie. Poruszające się ostrze przy niewłaściwym użytkowaniu może spowodować zranienie. Dlatego producenci dokładają starań, aby ograniczyć ryzyku nieszczęśliwych wypadków.

W tego typu urządzeniach montuje się m.in. tzw. bezpieczny włącznik. Zwykle występuje on w formie drugie włącznika (pod rączką), który naciskamy, gdy chwycimy rączkę. Później kciukiem uruchamiamy włącznik właściwy. Takie rozwiązanie zapobiega przypadkowemu włączeniu urządzenia.

Bezpieczny włącznik

Bezpieczny włącznik

Przydatna może się okazać również kontrolka (w postaci diody LED), która świeci się, gdy urządzenie jest podłączone do zasilania.

Pomocna będzie także osłonka plastikowa przytwierdzona do ostrza od strony mocowania. Pozwoli ona na bezpieczny montaż oraz demontaż noża.

Na co zwrócić uwagę

Przede wszystkim należy zadbać o to, aby ostrza były wykonane z wysokiej jakości metalu (musi być to stal nierdzewna). Noże ponadto nie powinny wymagać ostrzenia i opcjonalnie mieć możliwość mycia w zmywarce (jeżeli dysponujemy takim urządzeniem w naszej kuchni).

Zwracajmy także uwagę na jakość obudowy. Zwykle jest to plastik. Całość powinna być masywna, urządzenie po lekkim ściśnięciu nie powinno skrzypieć, ani trzeszczeć (poszczególne elementy obudowy powinny być dobrze spasowane).

Ponadto nóż powinien być jak najlżejszy. Musimy o tym pamiętać, ponieważ część noży oferowanych w sklepach nie należy do najlżejszych, a to przy dłużej pracy ma kolosalne znacznie.

Na koniec zastanówmy się w ogóle czy nóż elektryczny jest nam potrzebny, bo niekoniecznie tak musi być. Jeżeli jadasz dużo poza domem, to do sporadycznego pokrojenia pomidora, albo sera takie urządzenie jest zbędne. Jednak jeżeli stołujesz się w domu i lubisz urozmaiconą dietę (często kroisz warzywa, owoce np. na różne sałatki), to nóż elektryczny z pewnością Ci się przyda. Trzeba także dodać, że taki sprzęt nie jest drogi. Za około 100 zł znajdziemy już całkiem dobrej klasy urządzenie.

Opinie o produktach

+3[5]
aida 8 lat temu
Zawsze mi się kojarzyło, że takie noże to tylko dla profesjonalistów są, ale widzę, że również przydają się w kuchni podczas codziennego gotowania. Cena jest dosyć zachęcająca, bo za 100 zł można kupić, więc kto wie, może się skuszę, tym bardziej, że bardzo lubię gotować i często jestem zmuszona kroić przeróżne produkty i to w dużych ilości. Zwłaszcza taki nóż pasowałby mi do krojenia warzyw, bo ja i moja rodzina uwielbiamy jeść surówki.
Odpowiedz
0[2]
JANINA NOWAK 3 lata temu
Nóż elektryczny używam od 23 lat, kupiony jeszcze za marki niemieckie w niemieckim sklepie AGD. sprawował się doskonale i był nieodzowny w kuchni, szczególnie do krojenia pieczywa, bo były tylko ostrza ząbkowane, takie było wtedy wyposażenie noża. Proszę wierzyć, jest to urządzenie proste, ale jakże ułatwiające życie, że jak kupisz i zaczniesz używać, to w pełni docenisz jego walory. Pokrojenie świeżego chleba czy małej chrupiącej bułeczki równiutko jest osiągalne tylko takim nożem. Bardzo polecam.
Odpowiedz

Dodaj opinię do poradnika


Wyślij
Anuluj
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.