Jaką wagę kuchenną wybrać?
Waga kuchenna jest urządzeniem, które przydaje się w każdym domu i bynajmniej nie chodzi tutaj tylko o zwykłe odmierzanie składników do ciasta czy zupy. Niektóre modele są na tyle zaawansowane, że potrafią obliczyć objętość płynów, a nawet określić wagę poszczególnych składników pokarmowych (tłuszczy, węglowodanów, białek)!
Spis treści
Rodzaje
Wyróżniamy dwa rodzaje wag kuchennych: mechaniczne oraz elektroniczne.
Mechaniczne (analogowe)
Obecnie wypierane z rynku. Pomiar dokonuje się jedynie w oparciu o elementy mechaniczne. Urządzenie jest tanie, jednak niezbyt dokładne.

Przykład wagi mechanicznej: Aquanova Larisa
- Najważniejsze zalety:
- Niskie ceny - już od 20 zł
- Tradycyjny wygląd - niektóre w stylu vintage
- Nie wymagają zewnętrznego zasilania
- Najważniejsze wady:
- Niska dokładność - zwykle między 10, a 20 g
- Brak rozbudowanych funkcji
Elektroniczne
Posiadają elektroniczny wyświetlacz. Są bardzo dokładne. Obecnie dominują na rynku.

Przykład wagi elektronicznej: BOMANN KW CB 1411
- Najważniejsze zalety:
- Bardzo dokładne - zwykle około 1 g
- Wiele dodatkowych funkcji - mierzenie objętości płynów, waga poszczególnych składników pokarmowych, tarowanie itd.
- Duża rozbieżność cenowa - najtańsze modele do użytku domowego kupimy już za 30 zł. Specjalistyczne urządzenia mogą kosztować nawet ponad 1 000 zł
- Najważniejsze wady:
- Brak istotnych
Wyposażenie i możliwości
- Zakres pomiaru - jest to maksymalna masa (waga) produktu jaka może zostać zważona. Na rynku spotykane są urządzenie z zakresem od 2 do nawet 15 kg
- Automatyczny wyłącznik / włącznik - urządzenie samoczynnie się włącza gdy zostanie obciążone oraz wyłącza, gdy ciężar zostanie zdjęty
- Wyświetlacz LCD
- Misa - umożliwia ważenie sypkich produktów lub płynów

Waga elektroniczna z misą: GALLET BAC837
- Montaż na ścianie - niektóre wagi posiadają uchwyty, które umożliwiają zamontowanie urządzenia na ścianie
- Zasilanie (wskaźnik niskiego stanu baterii) - wagi mechaniczne nie wymagają zasilania. Elektroniczne z kolei potrzebują do tego celu baterii. Dobrze, aby wyświetlacz pokazywał stan naładowania baterii
Charakterystyka i funkcje
| Funkcja | Opis |
|---|---|
| Dokładność | Wagi dokonują pomiaru z pewną określoną precyzją. Dla wag elektronicznych waha się ona między 1 – 2 g. Z kolei w mechanicznych dokładność wynosi między 10 – 20 g |
| Tarowanie | Waga pokazuje jedynie masę produktów (bez opakowania) |
| Wskaźnik przeciążenia | Informacja, iż maksymalna, dopuszczalna waga została przekroczona |
| Jednostki | Możliwość wyboru jednej z kilku jednostek miar, np. kg (kilogramy), oz (uncje), lb (funty) |
| Zawartość składników pokarmowych | Istnieją na rynku urządzenia, które są w stanie obliczyć wagę poszczególnych składników pokarmowych w danym produkcie. Działa to poprzez wybranie odpowiedniego kodu dla danego produktu, który został wcześniej zapisany w pamięci urządzenia |
| Obliczanie kalorii | Wprowadzamy odpowiedni kod produktu, na podstawie którego waga liczy zawartość kalorii w danej porcji. Funkcja bardzo przydatna dla osób będących na diecie |
| Objętość płynów | Niektóre wagi są w stanie policzyć objętość płynów |
| Pamięć | Możemy zapisać w niej pewne ustawienia, np. wagę pojemnika, by nie była ona brana pod uwagę przy ważeniu (tarowanie) |
