Jaką sokowirówkę lub wyciskarkę kupić?
Soki z owoców i warzyw to znakomite źródło cennych minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy. Jednak najlepsze właściwości mają te soki, które zrobimy sami w domu. Dlaczego? Przede wszystkim są całkowicie naturalne – nie musimy je rozcieńczać wodą (nektary, napoje), dodawać cukru lub pasteryzować.
Jak jednak przygotować w domowych warunkach pyszny, świeży sok? O ile jego otrzymanie z cytrusów nie jest zbyt skomplikowane – wystarczy przekroić owoc i jego zawartość wycisnąć do szklanki – o tyle w przypadku twardego miąższu, np. w gruszkach już tak prosto nie jest. Możemy jednak wyposażyć się w jedno z 3 oferowanych na rynku urządzeń – sokowirówkę bądź wyciskarkę do soku lub cytrusów. Za ich pomoc przygotowywanie soków stanie się dziecinie proste.
Spis treści
Sokowirówki
Bardzo często wybierane przez kupujących. Korzystanie z nich jest bardzo proste oraz intuicyjne. Ich najistotniejszym elementem jest coś na kształt koszyczka, którego podstawą jest tarcza z nożykami, a boki tworzone są przez przepuszczalną siateczkę (sitko). Całość wiruje z dużą prędkością.
Do koszyczka prowadzi wydłużony otwór zasypowy, przez który wkładamy owocowe (warzywa). Obracające się ostrza szatkują zawartość do konsystencji papkowatego miąższy, z którego przez sitko odpływa sok do specjalnego pojemnika.
Podczas pracy urządzenia na elementy wirujące działają duże siły. Szczególnie narażone na uszkodzenia jest tutaj sitko oraz szkielet koszyczka. Dlatego sitko powinno być wykonane z trwałego materiału – najlepiej, aby była to stal szlachetna. Z kolei sama konstrukcja koszyczka powinna być pozbawiona plastikowych części.
Ceny sokowirówek kształtują się od 80 do 1 300 zł.
Przykład: sokowirówka Zelmer JE1200
- Najważniejsze zalety:
- Wszechstronne zastosowanie - pozwala uzyskiwać z sok z różnorodnych owoców
- Szybkość działania - umożliwia przygotowanie soku w bardzo krótkim czasie – nawet w ciągu kilku minut
- Sok jest klarowny - sok jest przezroczysty. Może to być jednak również wadą o czym poniżej
- Najważniejsze wady:
- Składa się z wielu elementów - mogą być problemy z myciem
- Nie wyciska całego soku z owoców - odpady z owoców są dosyć wilgotne
- Generuje duży hałas
- Mogą działać tylko przez krótki czas - zwykle około 5 minut – potem urządzenie należy na chwilę wyłączyć, aby nie spalić silnika
- Powstaje wysoka temperatura (ponad 40° C) - niszczy ona znaczną część witamin oraz antyoksydantów – według niektórych badań sok z sokowirówki ma około 20% witaminy C mniej niż z wyciskarki
Pojemność pojemnika
W przypadku niedużych sokowirówek pojemność ta może wynosić 0.4 litra. Jednak zwykle jest większa i oscyluje wokół 1.5 litra. W dużych urządzeniach, np. tych wykorzystywanych profesjonalnie może dochodzić nawet do ponad 3 litrów. To jaką pojemność wybrać zależy już tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych potrzeb. Istotnym jest także to, aby sam pojemnik był przezroczysty – dzięki temu będziemy mogli na bieżąco śledzić stopień jego zapełnienia.
Jaką wybrać moc?
Sokowirówki oferowane na rynku osiągają moc od 200 do 1 000 Wat. Spotykane są jednak również modele, które mogą mieć nawet 2 000 Wat. Są to jednak urządzenia dedykowane bardziej profesjonalnym zastosowaniom. Do domowego użytku, dla soków z owoców i warzyw typu: gruszki, jabłka, pomidory, ogórki sprawdzą się urządzenia o mocy nawet 200 W. Z kolei np. buraki, marchew, selery wymagają większej mocy – 400 W i więcej.
Wyciskarka do soku
Wyciskanie soku możliwe jest dzięki walcom ślimakowym (zwane są po prostu ślimakami), które rozdrabniają, a następnie zgniatają owocowe (warzywa).
Wyróżniamy wyciskarki:
- Jednoślimakowe - dysponują jedynym wałkiem. Może on być dodatkowo zaostrzony, a wtedy urządzenie działa szybciej, a sok jest bardziej klarowny. Ślimaki nieposiadające ostrzy są wolniejsze, jednak uzyskany sok posiada kawałki miąższu, co często jest zjawiskiem pożądanym ze względu na dodatkowe właściwości odżywcze
- Dwuślimakowe - tutaj sercem wyciskarki są dwa ślimaki, które do siebie przylegają. Tego typu urządzenia pozwalają na uzyskanie soku o najlepszych właściwościach
Wyciskarki do owoców możemy także podzielić na te mechaniczne, czyli napędzane siłą naszych mięśni (wyglądem przypominają maszynki do mielenia mięsa) oraz elektryczne, które są zasilane prądem elektrycznym.
Ceny wyciskarek do owoców kształtują się od 190 zł (wyciskarki manualne) lub od 500 zł (wyciskarki elektryczne) do 5 000 zł.
Przykład: wyciskarka do owoców Matstone Advanced 6w1
- Najważniejsze zalety:
- Dobrze radzą sobie z warzywami liściastymi - np. sałata, kapusta itd.
- Nie ma problemów z myciem
- Sok z drobinkami miąższu - sok nie jest klarowny. Często jest nawet gęsty, bo zawiera drobinki zmiażdżonego miąższu. Taka konsystencja jest bardzo ceniona ze względu na obecność witamin, minerałów oraz antyoksydantów – jest to jeden z głównych powodów rosnącej popularności wyciskarek
- Sok jest dokładnie wyciśnięty - w resztach owoców lub warzyw (tzw. pulpa) pozostają znikome ilości soku
- Najważniejsze wady:
- Długi czas przygotowywania soku - wałki obracają się powoli, lecz starannie wyciskają sok. Wydłuża to jednak czas pracy
- Niewielki otwór wsadowy - konieczne jest pokrojenie owoców lub warzyw na małe kawałki
Pojemność pojemnika
Tak jak w przypadku sokowirówek tak i tutaj warto pomyśleć o odpowiednio dużym pojemniku na sok. Zwykle wybierane są pojemności 1 – 1.5 litra, jednak na rynku spotykane są pojemniki zarówno mniejsze, np. półlitrowe jak i większe – nawet trzylitrowe.
Ceny wyciskarek do owoców kształtują się od 30 do 700 zł.
Jaką wybrać moc?
Na rynku dostępne są wyciskarki o mocy od 100 do 700 Wat – spotykane są również pojedyncze modele o mocy nawet 1 500, jednak są one przystosowane do profesjonalnego użytku.
Z warzywami liściastymi, pomidorami, jabłkami, brokułami itd. poradzi sobie sprzęt nawet o mocy 100 W. Marchew, buraki, brokuły itd. wymagają mocy od 150 Wat wzwyż.
Wyciskarki do cytrusów
Służą do wyciskania soków z cytrusów, czyli np. pomarańczy, mandarynek, cytryn lub grejpfrutów. Mogą być mechaniczne lub elektryczne.
Jak działają tego typu wyciskarki? Otóż po przekrojeniu owocu na pół nabijamy jego wewnętrzną stronę na coś przypominającego wydłużony stożek. Jeżeli mamy do czynienia z urządzeniem mechanicznym, to jesteśmy zmuszeni obracać owoc ręką w celu wyciśnięcia soku. W przypadku wyciskarek elektrycznych stożkiem obraca silniczek. Naszym zadaniem jest jedynie przytrzymywanie owocu, aby pozostał w bezruchu.
Przykład: wyciskarka do cytrusów Beem D1000.350
- Najważniejsze zalety:
- Wyciskają cały sok z owoców
- Niskie ceny
- Łatwo się myją
- Najważniejsze wady:
- Dedykowana tylko dla owoców cytrusowych
Pojemność pojemnika
Wyciskany sok spływa do specjalnego pojemnika (dzbanka) umieszczonego poniżej elementu wyciskającego. Wśród dostępnych wyciskarek znajdziemy takie o pojemności od 250 ml do 1 litra – to jak duży pojemnik wybrać zależy już tylko od tego jaką porcję soku będziemy spożywać za jednym razem.
Jaką wybrać moc?
Wśród omawianych wyżej urządzeń, wyciskarki do cytrusów dysponują najmniejszą mocą. Jest to jak najbardziej uzasadnione, gdyż owoce cytrusowe posiadają bardzo miękki, wodnisty miąższ, który nie wymaga użycia dużej siły. Dlatego na rynku znajdziemy wyciskarki o mocach od 25 do 100 W. Najczęściej wybierane są modele z mocą około 50 W.
Zestawienie
Powyżej mogłeś zapoznać się z podstawową charakterystyką 3 rodzajów urządzeń, które możemy wykorzystać do wyciskania soku z warzyw lub owoców. Jeżeli nadal masz pewne wątpliwości co powinieneś kupić, to zachęcam Cię do zapoznania się z poniższą tabelą, gdzie bezpośrednio między sobą porównano: sokowirówkę, wyciskarkę do owoców oraz wyciskarkę do cytrusów.
Sokowirówka | Wyciskarkę do owoców | Wyciskarka do cytrusów | |
---|---|---|---|
Ceny | 80 – 1 300 zł | od 190 zł (ręczne) lub od 500 zł (elektryczne) do 5 000 zł | 30 – 700 zł |
Pojemnik | 400 ml – 3 litry | 500 ml – 3 litry | 250 ml – 1 litr |
Moc | 200 – 1 000 W | 100 – 700 W | 25 – 100 W |
Zastosowania | Najlepiej sprawdzają się w przypadku twardszych owoców i warzyw, np. marchewek, jabłek, buraków. Pozwalają także wyciskać sok z miękkich, drobnych owoców, np. jagód – mają jednak wtedy dodatkowe, drobne sitka. Pozyskiwanie soku z zielonych warzyw również jest możliwe | Idealnie nadają się do wyciskania soku z zielonych warzyw, np. natki pietruszki, szpinaku, kapusty itd. Radzą sobie również z miękkimi owocami, np. pomidorami, truskawkami, winogronami, a także tymi o twardszym miąższu, np. marchewki, buraki, jabłka | Tylko owoce cytrusowe, np. grejpfruty, pomarańcze, cytryny, mandarynki |
Podstawowe różnice | Tnie owoce z bardzo dużą prędkością, podczas której wydziela się ciepło (ponad 40 C°). Niszczy to część wartościowych związków, np. witaminy, antyoksydanty, minerały itd. Pozwala jednak szybko przygotować klarowny sok. W pulpie pozostaje część soku | Warzywa i owoce są miażdżone przez jeden lub dwa ślimaki. Sok zachowuje swoje właściwości prozdrowotne. Wyciskanie soku jest powolne, lecz pulpa praktycznie jest odsączona z soku | Owoce wyciskane są na specjalnym stożku. Praktycznie cały sok jest wyciśnięty |
Co wybrać? | Jeżeli masz zamiar przygotowywać soki szybko oraz często, a nie przejmujesz się tym, że będzie on pozbawiony części wartości odżywczych (szacuje się, że około 20% witaminy C mniej niż z wyciskarki), to zdecyduj się na sokowirówkę | Jeżeli chcesz pozyskiwać sok z tym co najlepsze w owocach i warzywach (witaminy, minerały, antyoksydanty), a dodatkowo możesz spędzić więcej czasu na przygotowywanie soku, to wybierz wyciskarkę do owoców | Jeżeli będziesz pić sok jedynie z cytrusów, a dodatkowo nie chcesz wydawać dużo pieniędzy, to kup wyciskarkę do cytrusów |