Jaką krajalnicę kupić?
Krojąc pieczywo, wędliny, czy ser nożem bardzo trudno uzyskać plastry o idealnej grubości oraz kształcie. Z pomocą może nam tutaj przyjść specjalne urządzenie, tzw. krajalnica. Dzięki niej kromki chleba lub plasterki szynki będą posiadały grubość taką jaką lubisz, a i sam proces krojenia będzie szybki oraz bezpieczny.
Spis treści
Budowa
Każda krajalnica składa się z 3 podstawowych elementów:
- Podajnika
- Noża tnącego
- Korpusu
Podajnik
Kładziemy na nim produkt, który chcemy pokroić. W zależności od poziomu skomplikowania podajnik może być jedynie śliską podstawką, po powierzchni której będziemy przesuwać produkt, bądź może przemieszczać się wraz z produktem na specjalnej prowadnicy – wtedy określamy go mianem wózka. Druga opcja jest bardziej preferowana – krojenie jest bezpieczniejsze oraz bardziej efektywne.
Krojenie w krajalnicy polega na dociskaniu produktu, np. chleba do wirującego ostrza. Dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na istnienie mechanizmu, który pozwoli nam na trzymanie produktu w bezpieczny sposób – jest to szczególnie istotne w przypadku krojenia np. wędlin, serów itd. Odpowiada za to tzw. dociskarka.
W niektórych modelach możemy zmieniać kąt podajnika (wózka). Umożliwia to przyciśnięcie z większą siłą produktu, który kroimy.
Podajnik może być wykonany albo z plastiku, albo ze stali szlachetnej. Jak można się domyśleć plastik jest mniej trwały. Jednak jeżeli nie korzystamy z krajalnicy zbyt często, to jak najbardziej spełni on swoje oczekiwania. Z kolei stal szlachetna jest odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.
Nóż tnący
Jest to wirująca, zaostrzona tarcza wykonana ze stali nierdzewnej. W standardzie mamy zwykle jeden nóż, który poradzi sobie z cięciem większości produktów (ma malutkie ząbki). Jednak czasami producenci w zestawie umieszczają dodatkową tarczę bez ząbków, która przystosowana jest do cięcia jednolitych produktów, np. sera.
Korpus
Zamocowana jest do niego podstawka oraz nóż tnący. Korpus, tak jak i podstawka, może być zbudowany albo z plastiku, albo stali nierdzewnej. Plastik jest lżejszy oraz tańszy, jednak podatny na pęknięcia oraz zarysowania. Stal nierdzewna natomiast jest trwała oraz odporna na uszkodzenia mechaniczne. Jednak jest to okupione większą wagą oraz wyższą ceną.
Rodzaje
Jak większość urządzeń AGD, tak i w przypadku krajalnic mamy do czynienia z wariantem wolnostojącym oraz do zabudowy.
Rodzaj | Opis | Zdjęcie | ||
---|---|---|---|---|
Wolnostojące Przykład: CAMRY CR 4702 | Mogą być postawione w dowolnym miejscu w kuchni. Gdy urządzenie jest przez dłuższy czas nieużywane, to możemy je z powodzenie schować. Są tańsze niż zintegrowana. | |||
Do zabudowy Przykład: Ritter E130 | Służą do ścisłej integracji z zabudową kuchenną. Mogą być np. wysuwane wraz z szufladą bądź chowane w szafce na specjalnym stelażu. Są droższe niż wolnostojące |
Parametry
Istnieje kilka podstawowych parametrów, na które powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie krajalnicy.
Prędkość noża
W niektórych modelach mamy możliwość wyboru jednej z kilku prędkości obracania się tarczy. Jest to bardzo przydatna funkcja, gdyż niektóre produkty, zwłaszcza te o mniej trwałej strukturze, np. ser, zdecydowanie lepiej się kroją, gdy tarcze obracają się powoli. Taki regulator nie jest niestety dostępny w każdym urządzeniu – wtedy tempo obracania się noża jest ustalone fabrycznie i nie można go zmienić.
Grubość plastrów
Bardzo istotny parametr decydujący w dużej mierze o wszechstronności urządzenia. Dostępne na rynku modele umożliwiają regulację grubości cięcia plastrów w graniach od 1 do nawet ponad 20 mm.
Moc
Im urządzenie będzie częściej wykorzystywane, a krojone produkty będą twardsze, tym moc krajalnicy powinna być większa. Dla użytku domowego wystarczy nam moc około 200 W
Co jeszcze?
Kupując krajalnicę powinniśmy także zwrócić uwagę na następujące rzeczy.
Cecha | Opis |
---|---|
Schowek na kabel | Jeżeli krajalnica używana jest rzadko i przez większość czasu znajduje się w szafie, to wtedy odpowiedni schowek na kabel będzie jak najbardziej pożądany |
Tacka na pokrojone plastry | Umieszczona po drugiej stronie noża. Trafiają tam pokrojone kawałki produktów |
Kontrolki | Informuje np. o tym czy urządzenie jest podłączone do sieci elektrycznej |
Ochrona palców | Zapewnia ją tzw. dociskarka. Dzięki niej krojone produkty nie muszą być trzymane w ręce |
Nóżki antypoślizgowe | Dzięki nim urządzenie nie ślizga się po blacie |
Ostrzenie noży | Nóż w krajalnicy musi być systematycznie ostrzony. Modele z wyższej półki sprzedawane są często ze specjalnymi ostrzarkami |
Przytwierdzenie do blatu | Korzystanie z krajalnicy wymaga zastosowania pewnej siły. Często nóżki antypoślizgowe nie wystarczają, aby utrzymać urządzenie w jednym miejscu. Wtedy z pomocą przyjdzie nam mechanizm umożliwiający przytwierdzenie krajalnicy do blatu |
Co kroić?
Większość kojarzy opisywane w tym poradniku krajalnice z krojeniem chleba lub ewentualnie wędlin. W rzeczywistości zastosowanie tego typu urządzeń jest bardzo szerokie. Z powodzeniem pokroimy w nich sery, mięso, warzywa oraz owoce.
Opinie o produktach