Czym pokroić w kuchni, czyli 15 gadżetów
Bez wątpienia nóż jest najczęściej wykorzystywanym narzędziem do krojenia w kuchni. Jednak istnieją produkty, które niekoniecznie łatwo kroją się przy użyciu noża. Są to zwłaszcza warzywa oraz owoce, które ze względu na swoją konsystencje, stopień twardości lub niewielkie rozmiary, nie mogą być pokrojone w tradycyjny sposób.
Tutaj z pomocą przychodzą nam różne kuchenne gadżety, które czasami wyglądają niepozornie, jednak nie powinno nas to zmylić, bo ich możliwości są naprawdę duże.
Krajacz do bananów
Banany zwykle jemy w całości, jednak zdarza się, że musimy pokroić je w plasterki. Banany w takiej formie chętnie zjadane są przez dzieci. Banany w plasterki kroimy również po to, aby przystroić nimi różnego rodzaju desery.
Jak jednak otrzymać idealnie równe kawałki? Tutaj z pomocą przyjedzie nam właśnie krajacz do bananów.
Drążarka do ananasów
Ananasy to bardzo smaczne oraz bogate w witaminy i minerały owoce. Nie są też zbyt drogie jak na tak egzotyczne produkty, bo pojedynczy okaz kupimy już poniżej 10 zł.
Krojenie ananasa nie należy jednak do łatwych czynności. O ile sam owoc nie jest twardy, na co wskazywałaby jego łuskowata skóra, o tyle pewne problemy może przysporzyć wykrojenie korzenia. Wystarczy jednak zakupić drążarkę do ananasów, a proces ten przebiegnie dużo łatwiej.
Zgniatacz do czosnku
Czosnek stanowi dodatek do bardzo wielu zup, mięs oraz sosów. Warzywo to ma też dodatkowo właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe, dlatego przez wielu bywa nazywane naturalnym antybiotykiem.
Czosnek ze względu na specyficzny smak rzadko spożywany jest w całości. Zwykle musimy go najpierw rozgnieść. Najpopularniejsza metoda wymaga użycia noża oraz deski do krojenia. Jednak wtedy bardzo trudno jest uzyskać pożądany efekty. W takiej sytuacji pomoże nam tzw. zgniatacz do czosnku, który wyglądem oraz zasadą działania przypomina popularnego „dziadka do orzechów”.
Nożyczki do ziół
W kuchni zioła wykorzystujemy jako naturalne przyprawy. Przykładem możemy być natka pietruszki, którą bardzo często dodajemy do rosołu.
Dzięki wykorzystaniu specjalnych nożyczek zioła pokroimy szybko oraz dokładnie.
Obieraczka do truskawek
Czerwiec to pora, gdy na polach dojrzewają truskawki, będące przysmakiem bardzo wielu z nas. Można jeść je w całości, robić koktajle, dodawać do ciast. Jednak w jakiej formie byśmy nie spożywali te owoce, to za każdym razem musimy pozbyć się tzw. szypułek.
Szypułki możemy po prostu oderwać palcami, jednak nie zawsze się to udaje, a zwłaszcza wtedy, gdy truskawki nie są do końca dojrzałe. Jednak i z tym możemy sobie poradzić. Wystarczy zakupić obieraczkę do truskawek.
Obieraczka do kukurydzy
Kukurydzę kupujemy zwykle już w formie gotowych do wykorzystania ziaren. Jednak co, gdy posiadamy całą kolbę kukurydzy? Ziarna można wydłubać palcami, jednak nie jest to takie proste, ponieważ ziarna są stosunkowo mocno przytwierdzone do kolby.
Tutaj pomoże nam obieraczka do kukurydzy. Pozwoli ona na szybkie oraz dokładne wyłuskanie wszystkich ziaren.
Rozbijacz do jajek
Pewnie wielokrotnie przygotowywałeś jajecznice i już wiesz, że właściwe potłuczenie jajek wcale nie jest takie proste. Możemy wykorzystać do tego celu krawędź patelni, nóż, widelec itp.
Dużo prostsze wydaje się być jednak użycie specjalnie zaprojektowanego do tego celu rozbijacza do jajek.
Szczypce do krojenia pieczeni
Pokroić pieczeń przy użyciu samego noża nie jest prostą sprawą, a zwłaszcza gdy pieczeń jest jeszcze gorąca. Nawet najbardziej ostry nóż na niewiele się przyda, gdy nie będziemy mogli przytrzymać mięsa.
Dlatego w takiej sytuacji bardzo pomocne będą szczypce, którymi przytrzymamy pieczeń.
Nożyczki do pizzy
Przypuszcza się, że już starożytni Grecy przyrządzali coś co przypominało pizzę, chociaż potrawa ta przypisywana jest obecnie kuchni włoskiej. Przed spożyciem pizzę musimy pokroimy na mniejsze kawałki, które kształtem przypominają trójkąty.
Oczywiście do pokrojenia możemy wykorzystać nóż, i tak robi bardzo wielu z nas, jednak dużo prościej jest użyć do tego celu odpowiednio zaprojektowane nożyczki.
Obieraczka do awokado
Awokado spożywane było przez ludzi już 9 tyś. lat temu. Jest to owoc pestkowy i to właśnie z jej usunięciem możemy mieć najwięcej problemów. Przeważnie po przekrojeniu owocu, wbijamy w pestkę nóż i wyciągamy ją, jednak wymaga to odrobiny zręczności.
O wiele łatwiej jest użyć do tego celu odpowiedniej obieraczki do awokado, która pozwoli szybko pozbyć się pestki (wcześniej musimy przekroić owoc nożem).
Krajalnica do jabłek
Jabłko to chyba najczęściej spożywany owoc w Polsce. Możemy jeść go na surowo, jak również w postaci różnych przetworów oraz ciast.
Jabłka często kroimy w tzw. ósemkę. Jesteśmy wstanie zrobić to samym nożem, jednak jeżeli wykorzystamy specjalną krajalnicę, to dokonamy tego dużo szybciej oraz dokładniej.
Krajalnica do brzoskwiń
Brzoskwinie uważane są za jedne z najsmaczniejszych owoców. Spożywamy je najczęściej na surowo. W środku każdej brzoskwini jest pestka i to z nią możemy mieć odrobinę problemów.
Oczywiście pestki możemy pozbyć się w prosty sposób, czyli przekroić owoc na pół, a następnie wyciągnąć pestkę. Jednak ma ona chropowatą powierzchnię, w którą wrasta się miąższ. Dlatego prościej jest wykorzystać do tego celu krajalnicę do brzoskwiń, która działa w oparciu o identyczną zasadę co krajalnica do jabłek.
Krajalnica do pomidorów
Pomidory przywędrowały do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej (wcześniej znane były tylko tam). W naszych domach pomidory znane są w formie dodatków do kanapek. Kroimy je wtedy na plasterki. Z racji dużej zawartości wody, pomidory nie są zbyt wdzięcznym materiałem do krojenia.
Dlatego poleca się wykorzystać w tym celu specjalną krajalnicę, która pozwala na pokrojenie jednocześnie całego pomidora.
Chwytak do krojenia cebuli
Cebula jest warzywem, które wykorzystuje się jako dodatek do bardzo wielu potraw, a zwłaszcza tych mięsnych. Cebula ma stosunkowo niewielkie rozmiary, więc możemy napotkać na problemy z trzymaniem jej podczas krojenia.
Dlatego przydatny okaże się tutaj specjalny chwytak, który wbijamy w cebulę i wtedy dopiero kroimy ją nożem.
Szatkownica do cebuli
Mamy również do dyspozycji narzędzie, które bez użycia noża pozwalają pokroić cebulę.
Wystarczy cebulę włożyć do pojemnika, a następnie je zamknąć. Noże, które znajdują się w środku sprawią, że uzyskamy idealnie pokrojone w kostkę cebulę.