Mamy prawie 500 poradników i rankingów oraz około 10 tyś. ocen produktów!

Logo strony Strefa Zakupowa
Rejestruj
Zmień czcionkę:

Jak efektywnie wyczyścić piekarnik?

Komora piekarnika w środku

Czyszczenie piekarnika, to chyba jedna z najmniej lubianych czynności w kuchni. Tłuste plamy oraz zaschnięte resztki jedzenia potrafią spędzić sen z powiek niejednej pani domu. Problem jest tym większy, im dłużej odwlekamy zrobienie porządku w piekarniku.

Na rynku dostępnych jest wiele środków czyszczących, które co prawda dobrze sprawdzają się w roli usuwania różnych zabrudzeń, jednak mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, gdyż znaczna część z nich zawiera substancje żrące oraz rozpuszczalniki. Nawet jeżeli wykorzystamy je jedynie do czyszczenia bocznych ścianek piekarnika, czyli miejsc, które teoretycznie nie mają kontaktu z żywnością, to i tak pozostawione resztki chemikaliów pod wpływem temperatury zaczną parować i w konsekwencji będą osiadać na przygotowywanych potrawach, a tego przecież nie chcemy.

Dlatego warto przede wszystkim sprawdzić bardziej naturalne metody, które wcale nie muszą być mniej skuteczne. Ba, w zdecydowanej większości przypadków zwykła woda, ocet, albo soda doskonale poradzą sobie z przeróżnymi zabrudzeniami.

Piekarniki z funkcją samoczyszczenia

Znaczna część nowych piekarników posiada funkcję samoczyszczenia. Jest kilka rozwiązań tego typu, ale na rynku dominują piekarniki z tzw. czyszczeniem pyrolitycznym. Chodzi w nim o to, iż piekarnik rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (nawet około 500°C), co pozwala na zwęglenie resztek jedzenie (nawet tłuszczy). Po zakończeniu programu na dnie piekarnika zbiera się coś w rodzaju popiołu, który potem wystarczy wymieść z komory piekarnika. Pamiętajmy, że wnętrze piekarnika musi być całkowicie puste.

Funkcję samoczyszczenia posiadają także piekarniki z emalią katalityczną, chociaż nie są one aż tak popularne. Emalia katalityczna to substancja, która pokrywa wnętrze piekarnika, nadając mu charakterystyczną szorstkość. Taka powierzchnia wyłapuje i zatrzymuje tłuszcze, dzięki czemu wystarczy po około 6 użyciach nagrzać piekarnik do 200°C, a potem po jego wystygnięciu przetrzeć szmatką resztki zabrudzeń.

Jak widać funkcja samoczyszczenia pomaga w utrzymaniu czystości piekarnik, jednak nie zwalania nas całkowicie z dbania o jego czystość.

Woda w pojemniku

Do pojemnika żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika. Po jego zamknięciu ustawiamy temperaturę na około 70 – 100°C. Jeżeli piekarnik posiada termoobieg, to go włączamy.

Czyszczenie piekarnika przez kobietę

Po mniej więcej kilkunastu minutach otwieramy piekarnik i wystawiamy pojemnik z wodą. Następnie gdy temperatura nieco opadnie, wycieramy wnętrze piekarnika suchą szmatką lub gąbką. Ta metoda bardzo dobrze się sprawdza w przypadku systematycznego czyszczenia piekarnika.

Ocet oraz woda

Jeżeli pierwsza metoda nas zawiedzie, to zawsze możemy wykorzystać ocet. Do niewielkiego pojemnika wlewamy ocet oraz drugie tyle wody (proporcje 50:50). Tak powstały roztwór nanosimy na szmatkę i czyścimy wnętrze piekarnika. Ocet z wodą możemy również wlać do spryskiwacza, np. takiego po płynie do mycia okien. Ocet jednak jak wiadomo roznosi nieprzyjemną woń. Dlatego dobrym pomysłem jest dodanie do niego kilku łyżek płynu do mycia naczyń – najlepiej takiego o intensywnym zapachu, co przytłumi ocet.

Soda oczyszczona

Ten sposób nadaje się przede wszystkim do usuwania starych, przyschniętych do powierzchni piekarnika resztek jedzenia. Do pojemnika wsypujemy kilka szklanek sody oczyszczonej i mieszając dodajemy stopniowo wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Tak powstały specyfik nanosimy na całą powierzchnię piekarnika i czekamy około 10 minut. Następnie szorstką ściereczką lub gąbką czyścimy wnętrze komory piekarnika.

Inne sposoby

Opisane wyżej sposoby, to te najczęściej wykorzystywane w kuchni. Jednak spotyka się także inne metody:

  • Sól kuchenna: sprawdza się w przypadku tłustych zabrudzeń. Posypujemy wnętrze piekarnika solą, a następnie rozgrzewamy piekarnik aż do momentu, gdy sól przybierze brązowawy kolor. Następnie wystarczy szmatką zetrzeć resztki soli
  • Pasta do zębów: z cięższymi zabrudzeniami, zwłaszcza z tymi zlokalizowanymi w trudno dostępnych miejscach, poradzi sobie pasta do zębów. Nakładamy ją na szczoteczkę do zębów i szorujemy - może wykorzystać już nieużywaną szczoteczkę, jednak pamiętajmy o jej wyparzeniu
  • Mieszanka sody oczyszczonej, octu oraz płynu: do pojemnika wsypujemy torebkę sody oczyszczonej, szklankę octu oraz około 100 ml płynu do naczyń. Po dokładnym wymieszaniu rozprowadzamy miksturę po wnętrzu piekarnika. Zostawiamy wszystko na kilka godzin, po czym zmywamy wilgotną szmatką
  • Amoniak: rozgrzewamy piekarnik do około 60°C. W górnej części piekarnika stawiamy pojemnik z rozpuszczonym amoniakiem. Na niższej półce pojemnik ze zwykłą wodą. Zamykamy piekarnik i zostawiamy go tak na kilka godzin. Po tym czasie otwieramy piekarnik i myjemy go roztworem wody i amoniaku. Pamiętajmy, że amoniak ma nieprzyjemny zapach, dlatego warto otworzyć okno. Amoniak jest substancją palną (samozapłon w temperaturze około 630°C) dlatego nie zaleca się wykorzystywania go w piekarnikach gazowych. Jeżeli już się na to zdecydujemy, to bezwzględnie musimy wcześniej odciąć dopływ gazu.
  • Środki chemiczne: opisane wyżej metody w zdecydowanej większości przypadków powinny uporać się z nawet bardzo dużymi zabrudzeniami. Jednak jeżeli i to nie pomoże, to pozostają nam dedykowane detergenty, np. takie w postaci mleczka czyszczącego. Pamiętajmy jednak, iż po ich użyciu należy dokładnie przemyć piekarnik zwykłą wodą, aby pozbyć się resztek chemikaliów. W przeciwnym razie podczas wysokiej temperatury będą parować i osiadać na jedzeniu.

Podsumowanie

W dbaniu o czystość piekarnika najważniejsza jest systematyczność. Nie odkładajmy w nieskończoność jego dokładnego czyszczenia, bo za każdym razem będzie trudniej. Poza tym przygotowywanie jedzenia w brudnym piekarniku jest bardzo niehigieniczne, a samo jedzenie nasiąka nieprzyjemnym zapachem spalenizny oraz starych tłuszczy. Nawet jeżeli wydaje nam się, że potrawa nie styka się bezpośrednio z zabrudzonymi ściankami lub rusztami, to i tak pod wpływem temperatury opary roznoszą się po całej komorze wpływając negatywnie na smak potraw, a przecież chodzi o to, aby jedzenie było zdrowe i smaczne.