Smażenie potraw na patelni, to jedna z najpopularniejszych metod obróbki cieplnej produktów. Wbrew pozorom, smażenie wcale nie musi być aż tak szkodliwe dla naszego zdrowia. Istnieją chociażby patelnie, które nie wymagają używania oleju (zależy to od użytej powłoki). Poniżej zapoznasz się z rankingiem popularnych oraz polecanych modeli, które z powodzeniem mogą zagościć w Twojej kuchni. W zestawieniu ujęliśmy patelnie wykonane z różnych materiałów, o różnym przeznaczeniu oraz średnicy.
*Uwaga: powyższe zestawienia tworzone są w oparciu o popularność produktów w porównywarkach cen (większa popularność, wyższa pozycja).
Porady przed zakupem (znacznie parametrów)
Wykonanie: patelnie ceramiczne (obecnie najpopularniejsze) są odporne na zarysowania, równomiernie się nagrzewają, a potrawy prawie nie przywierają do powierzchni. Na patelniach teflonowych możemy smażyć bez użycia tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że używając metalowych sztućców, możemy porysować powłokę. Patelnie tytanowe pojawiły się w sprzedaży stosunkowo niedawno. Są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne i nie powodują przywierania jedzenia. Z kolei patelnie żeliwne są ciężkie i masywne. Dobrze trzymają ciepło. Możemy na nich smażyć bardzo różnorodne produkty.
Przeznaczenie: większość patelni jest bardzo uniwersalna, jednak niektóre z nich przystosowane są do smażenia określonych produktów, np. ryb, jajek, naleśników, a niektóre sprawdzą się po prostu podczas grillowania.
Średnica: najmniejsze patelnie mają zaledwie 12 cm średnicy. Z kolei największe mogą mieć aż 38 cm. Z kolei najpopularniejsze są patelnie o średnicy 24 oraz 28 cm.
Do indukcji: parametr informuje, czy dany model patelni może być wykorzystywany w kuchniach indukcyjnych.
Opinie o produktach
-1[1]
Patrycja
1 rok temu
Jakość obecnie produkowanych patelni docenią zwłaszcza ci, którzy do niedawna używali starych, stalowych patelni. Moja babcia z takiej korzystała do niedawna i mówiła zawsze, że jest bardzo z niej zadowolona i nigdy ją nie wymieni. Postanowiłam zrobić babci prezent i kupić taką z powłoką tytanową. Babcia nie mogła uwierzyć, że smażenie może być tak komfortowe, a wręcz mówiła, że na takiej patelni to naprawdę trzeba się namęczyć, żeby coś przypalić Oczywiście patelnie z innymi powłokami, np. teflonowymi albo ceramicznymi również są bardzo dobre.
Odpowiedz
Dodaj opinię do rankingu
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pokaż więcej...
Zgadzam się na zapisywanie Cookie (możesz również nacisnąć "Krzyżyk", aby wyrazić zgodę):
Opinie o produktach