białego i musującego, możliwość chłodzenia wina czerwonego, oświetlenie z diod led, podwójnie przeszklone drzwi, półki z możliwością pochylenia, regulowany termostat
5 cm, Chłodzenie: R600a, Drzwi: czarne szkło, Przeznaczenie: serwowanie, Regulowane nóżki: tak - 7, Strefy temperatur: 1, System zapobiegający wibracjom
Alarm przy otwartych drzwiczkach, Blokada sterowania, Drzwi anty UV (szklane), Filtr węglowy (aktywny), System zapobiegający wibracjom, Tryb czuwania, Ustawianie temperatury
Alarm przy otwartych drzwiczkach, Blokada sterowania, Drzwi anty UV (szklane), Filtr węglowy (aktywny), System zapobiegający wibracjom, Tryb czuwania, Ustawianie temperatury
*Uwaga: powyższe zestawienia tworzone są w oparciu o popularność produktów w porównywarkach cen (większa popularność, wyższa pozycja).
Porady przed zakupem (znacznie parametrów)
Ilość butelek: w najmniejszych chłodziarkach możemy przechowywać około 10 butelek (bordeaux 0,75 l). Z kolei najbardziej pojemne modele mogą pomieścić ich aż 350. Przed zakupem warto przede wszystkim oszacować, jak duża będzie nasza kolekcja win, żeby nie kupić za małego urządzenia. Również zakup zakup zbyt pojemnej chłodziarki będzie nieuzasadniony, gdyż narazi nas na nieuzasadnione koszty zużycia energii elektrycznej.
Pojemność: jest to pojemność komory chłodziarki. Parametr ten nie oznacza, że taką pojemność wina uda nam się przechować w urządzeniu (patrz wyżej).
Pobór energii: podawane w kWh/24h. Jeżeli chłodziarka zużywa 0,74 kWh/24h, to przy cenie 0,60 zł/kWh, roczne zużycie energii wyniesie - 0,74 x 365 x 0,60 = 162,06 zł
Klasa: na etykiecie energetycznej chłodziarki do wina widnieje 10 klas - od A+++ do G, gdzie klasa A+++ jest tą najbardziej oszczędną (najniższe zużycie prądu).
Opinie o produktach
-1[1]
Marcus
2 lata temu
Zająłem się ostatnio wytwarzaniem win. Są to niewielkie ilości. Traktuję to oczywiście hobbystycznie, bo nie pijam dużo, ale czasami zimą, przy zimnych nocach całkiem przyjemnie jest wypić takiego grzańca własnej roboty Mam obecnie kilkanaście butelek wina robionego z winogron oraz kilka butelek z truskawek i aronii. Stoją one w piwnicy. Co prawda jest tam chłodno, ale temperatura bardzo się waha - latem jest chłodniej niż na zewnątrz, ale i tak utrzymuje się około 20 stopni. Zimą jest około 5 - 10 stopni. Zamierzam kontynuować swoje zajęcie, butelek z czasem będzie pewnie więcej ... Czy chłodziarka byłaby w takiej sytuacji dobrym pomysłem? Urządzenia te nie są tanie. Mogę sobie jednak pozwolić na wydatek rzędu 3 tyś. zł nie mając w perspektywie tego, że kiedyś mi się to zwróci. Po prostu wydam te pieniądze na coś co mnie interesuje. Jednak czy wino przechowywane w takiej chłodziarce będzie mieć dużo lepsze walory smakowe niż takie z piwnicy? Proszę o informacje, bo niby mogę wydać takie pieniądze, jednak chciałbym widzieć czy jest to racjonalne biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej.
Odpowiedz
-1[1]
Tomek
2 lata temu
Każdy rodzaj wina czuje się dobrze w innej temperaturze. Dlatego jak robisz wina z różnych owoców, to musisz mieć chłodziarkę strefową. Po drugie ważna jest też wilgotność powietrza. W tańszych modelach tego parametru nie ustawisz niestety, ale warto go mieć. Czy w ogóle warto kupić chłodziarkę do wina? Zdecydowanie tak. Mam od kilku lat i bardzo polecam.
Odpowiedz
Dodaj opinię do rankingu
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pokaż więcej...
Zgadzam się na zapisywanie Cookie (możesz również nacisnąć "Krzyżyk", aby wyrazić zgodę):
Opinie o produktach