*Uwaga: powyższe zestawienia tworzone są w oparciu o popularność produktów w porównywarkach cen (większa popularność, wyższa pozycja).
Porady przed zakupem (znacznie parametrów)
Typ: wyróżniamy 3 podstawowe rodzaje młynków do kawy - ręczne żarnowe (napędzane siłą rąk, niska cena, kawa nie nagrzewa się, tanie, niska wydajność), elektryczne udarowe (szybie mielenie, tanie w zakupie, kawa się nagrzewa, stała grubość mielenia), elektryczne żarnowe (kawa prawie się nie nagrzewa, można regulować grubość mielenia, stosunkowo drogie).
Pobór mocy: młynki elektryczne mogą dysponować mocą od 100 do 900 Wat. Parametr ten jest skorelowany z pojemnością - zwykle większa pojemność oznacza wyższą moc (konieczność przemiału większej ilości kawy).
Szybkość pracy: informuje nas ile kawy w gramach, młynek jest wstanie przemielić w ciągu jednej minuty. Dla przykładu młynek o wydajności 35 gram/minutę pozwoli nam przygotować około 5 filiżanek kawy (po minucie mielenia).
Zbiornik: w zależności o modelu, pojemność zbiornika może wynosić od 75 do 200 gram. Jeżeli przyjmiemy, że na jedną filiżankę potrzebujemy około 7 gram kawy, to już najmniejsza pojemność powinna nam wystarczyć na około 10 filiżanek. Dlatego jeżeli codziennie mielimy nową porcję kawy, to nie powinniśmy przywiązywać zbyt dużej wagi do wielkości pojemnika. Natomiast gdy mamy zwyczaj przechowywania dużej ilości zmielonej kawy, to warto wybrać młynek o większej pojemności.
Opinie o produktach
-1[1]
Amanda
2 lata temu
Kawa najlepiej smakuje z młynka ręcznego. Nie wiem dlaczego tak jest, ale piłam kawę z różnych młynków i taka smakuje mi najbardziej. Nie wiem, może to kwestia przyzwyczajenia, bo przez dwadzieścia lat mieliłam ręcznie ...
Odpowiedz
-1[1]
Natali
2 lata temu
Nie ma to jak świeżo zmielona kawa ... Wcześniej kupowałam tylko gotową, ale jak poczułam ten zapach zaraz po mieleniu u mojej siostry to się wręcz w nim zakochałam Naprawdę bardzo polecam kupować kawę ziarnistą, a potem dopiero mielić - najlepiej za każdym razem przed parzeniem.
Odpowiedz
-1[1]
WiKi
2 lata temu
Ja też mielę, ale nie wyobrażam sobie mielić przed każdą filiżanką. Zwykle przygotowuję sobie porcję na około tydzień i trzymam szczelnie zamkniętą w słoiku.
Odpowiedz
Dodaj opinię do rankingu
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pokaż więcej...
Zgadzam się na zapisywanie Cookie (możesz również nacisnąć "Krzyżyk", aby wyrazić zgodę):
Opinie o produktach